sizofreni-1-b

Şizofreni belirtileri, hastalık süreci kendini ortaya koymadan önce premorbid bir dönem bulunmakta ve bu dönemde şizoid veya şizotipal gibi A kümesi kişilik tipi belirtileri bulunmaktadır. Şizofrenik hastalar hastalık öncesinde genellikle içe dönük, sessiz, arkadaşı az, yalnızlığı yeğleyen, garip, ilgileri sınırlı ve güvensiz kişilerdir.

Aileler çocuklarının hastalık başlamadan önce hep çalışan sessiz, uyumlu, içe dönük ve arkadaşsız olduklarını söylerler.

Bunlara ek olarak toplumdan uzaklaşma, okula ya da işe karşı ilgi kaybı, kendine bakımda ya da giyim kuşamda kötüleşme, olağandışı davranışlar, öfke patlamaları, aşırı mastürbasyon yapma, kendi kendine gülme ya da konuşma, garip içerikle ortaya çıkan obsesif uğraşlar, metafizik, dinsel uğraşılar, zamana aldırmama, kendi düşleri ile aşırı yoğunlaşma, garip davranışlar, sıra dışı konuşmalar, değişik algısal deneyimler, stres karşısında kolay incinme, motor beceriksizlik ve düzensiz bir gelişimsel ilerleme prodromal dönemin özelliklerindendir.

sizofreni-belirtileri

Şizofreni Belirtileri

Şizofreniklerin aile, okul ya da iş gibi önemli işlevsellik alanlarında uyumları azalmıştır. Aile tarafından bunlar çoğu zaman hastalık belirtisi olarak yorumlanmaz, yaşamın günlük sorunlarına bağlanabilir. Hastalık ilerledikçe şizofreni belirtileri olan hastanın daha çok içine kapandığı, dış dünya ve gerçeklerden daha fazla koptuğu ve daha fazla hastalık belirtisinin ortaya çıktığı görülür.

Hasta yavaş yavaş kendi içine kapanır, çevreyle ilişkilerini sınırlar, evden çıkmama, arkadaşlarıyla ilişkide kopmalar izlenir. Hasta uç düşünce ve davranışlarla dolaşmaya başlar. Aile ve yakın çevre tarafından bir kişilik değişikliği olduğu fark edilse bile önemsenmez. Çok sayıda olguda prepsikotik dönemde belirgin bir anksiyete olduğu belirtilmiştir.

Bazen hastalık manik bir tabloyu düşündürür tarzda aşırı hareketli bir şekilde başlayabilir. Bazı hastalarda bir türlü düşüncelerin sonunu getirememe, düşüncelerin bitmemesi söz konusudur.

Bazen prepsikotik dönemde bir depresyon varolabilir. Hasta gerçek ya da sembolik anlamda bir kayba uğramıştır. Hastanın depresyondan sonra eski kişiliğine dönmediği, olaylara tepkisinin azaldığı, insanlardan uzaklaştığı, duygusal olarak küntleştiği ve giderek psikozun yerleştiği görülür.

Yazının Devamı: Şizofreni Nedir?

Klinik Psikoloji Enstitüsü TAT (Tematik Algı Testi Eğitimi)